Ztraceno a nalezeno v pralese – díl II. – Uvítání

Další díl seriálu Ztraceno a nalezeno v pralese je tady. V předchozím díle jsem psala o tom, jak probíhala cesta do pralesa.

Příjezd

Jsme uvítáni. Moje pocity? Smíšený. Nejistota a strach, ale take úžas, radost a nadšení.

Ocitáme se na menším pozemku uprostřed vykácené džungle. S dřevěným domkem, venkovní kuchyňkou a obřadním prostorem s ohništěm.

Domek s pokoji vypadá hezky, je ale polootevřený! Je mi jasný, že budeme vydáni napospas všem nočním pralesním tvorům i netvorům. Nejvíc se bojím hadů, z těch mám fóbii. Opakuji si pořád dokola magická slova “jde o zvyk” a pomalu se aklimatizuji. Všechno na mě konečně začíná působit dobrým dojmem. Převléknu se a vybalím si jen to nejnutnější. Ostatní věci musí zůstat v igelitových uzavíratelných pytlích, jinak by byly ihned vlhké. Ale za pár dní budu stejně už spát v mokrý mikině, přikrytá mokrou dekou. Ale to nebudu předbíhat.

Tabák

Po nastěhování jdu do obřadního místa s ohništěm. Je mi nabídnut tabák ke kouření. Voní a dělá mi dobře.

Tabák je považován mezi indiány za velmi léčivou rostlinu. Léčí hlavně fyzické nemoci a je prý mocnější než samotná ayahuasca. Připravuje se jako vývar nebo výluh. Používá se mnoha způsoby. Výluh se šňupe, pije, kape se do očí, někdy se dělá i klystýr, pokud jsou nemoci ve střevě apod. Má zklidňující účinky. Pomáhá při různých bolestech a nemocech. Chutná jako… Vlastně nechutná vůbec. Nahořklá chuť a specifická vůně se nedá popsat.

A teď zpátky na obřadní místo. Už 5 dní mě šíleně bolí hlava, zřejmě migréna. Tajně doufám, že mě po kouření tabáku přejde. Nepřešla. Šaman mi donese tabák v tekuté podobě. Dávám si tabák do nosu a mám si ho nalít na hlavu a celá se s ním potřít. Zvracím, asi 3krát! Vyběhne mi teplota a jsem omámená.

Ostatní odcházejí na výlet, já zůstávám ležet v chýši a bolest nepřestává.

Je hrozná. Pak mě napadne, že ložisko bolesti není hlava, ale místo v zádech. Musím ho rozmasírovat. Je v něm nahromaděný strach a stres a ještě nějaké staré věci. Bolest pomalu začala ustupovat, ale vím, že bude ještě trvat, než se rozpustí úplně. Je mi líp.

 

Dnes byla k obědu rýže, čočka, zelenina a 2 kolečka banánu. K snídani byla ovesná kaše s mrkví a se salátem. Všechno bez soli a cukru. Jídlo je součástí léčení a je potřeba ho přijímat v menším množství a přírodně, bez jakýchkoliv přísad. Cukr a sůl znesnadňuje práci léčivým rostlinám.

 

Večer proběhne ceremonie s tabákem. Má tělo očistit od jedů a všech nečistot. A tentokrát….. se bude pít.

Pokračování příště…

 

Sdílejte na sociálních sítích

Napsat komentář