Silové zvíře: Had

Mnoho lidí má averzi vůči hadům nebo se jich bojí. Nicméně Had je symbol života, dlouhověkosti, změny a reprezentuje:

  • léčení a uzdravení,
  • změnu a proměnu,
  • probuzení Kundaliní.

Léčení

Had v sobě nese umění léčit, uzdravovat a obnovovat život. Hadi čas od času svlékají svou kůži a znovuobnovují tak tu část těla, která je ve styku s okolním světem.

Ve starověku nosili egyptští kněží-léčitelé na svých hlavách zlatý šperk ve tvaru obruče znázorňující hada se vztyčenou hlavou. Ten pro ně symbolizoval neviditelné energetické proudy v těle.

Změna

Když se Had začne objevovat jako duchovní zvíře a průvodce, je čas odhodit iluze, nezdravé přesvědčení a nepřiměřená očekávání, ať už pramení kdekoliv. Jedinou cestou k celistvosti je žít v pravdě a naplno. Skrz energii hada můžeme transmutovat naši energii, přijmout sílu ohně, dovolit si být sami sebou.

Had mluví o zastaralých způsobech myšlení, které nám brání jít v životě kupředu. Jakmile je propustíte, proces metamorfózy může začít uvnitř i vně a my nastoupíme cestu duchovní obnovy.

Pamatujme ale na to, že když se otevíráme energii Hada, dáváme příležitost změnám, aby přišly. Ty nejsou vždy jednoduché nebo bez bolesti, ale jsou cestou ke skutečnému uzdravení.

Hadi také vyvolávají staré vzpomínky, které se nacházejí hluboko v naší DNA.

Kundaliní

Had otevírá čakry, zvláště základní čakru, abychom pochopili a přijali posvátnou smyslnost těla a ducha. Tato cesta k energetickému otevírání je nazývána probuzení Kundaliní.

Pokud je člověk nevědomý a jeho vyšší nervová centra se ještě nalézají v latentním stavu, leží had stočený v nejnižším centru energie, které má své sídlo v nejdolnějším obratli, v kostrči, tedy v sídle záporného pólu životního napětí. Stává-li se člověk vědomým, jsou tím aktivována jeho centra energie. Kundaliní se pomalu rozvine a stoupá stále výše, ovládne jedno centrum po druhém, oživí je a stoupá dále vzhůru až k nejvyššímu centru, které se nalézá v nejhornější části hlavy, v temeni. Tam se sjednotí s kladným pólem, který má své sídlo v sedmém centru energie. Potom had stojí zpříma.

Čtyři směry

Každé světové straně pomyslného kompasu Posvátného prostoru vévodí jedno zvíře. Jihu vévodí Had. Zde je modlitba, pro vytvoření Posvátného prostoru, kterou můžete využít.

Velký Hade,

zahal mě svým světlem,

nauč mě odložit minulost,

tak, jako ty odkládáš svou kůži,

nauč mě tiše a obezřele se plížit po zemi,

nauč mě cestu krásy.

 

Had a posvátná rostlina Ayahuasca

Had je velmi častý společník při ayahuascových ceremoniích. Indiáni, léčitelé i pacienti vyprávějí o vizích s Hady, kteří přinášejí léčení. Had obecně je duch této rostliny. Mnoho bylin a léků nacházejících se v přírodě má ochranné duchy, kteří sledují  použití rostlin, jsou to obezřetní strážci.

Indiáni z kmene Tukano z oblasti Vaupés v Kolumbii říkají, že první lidé přišli z oblohy v kajaku Hada a otec Slunce jim slíbil magický nápoj, který by je spojil se zářivými bytostmi nebes. Zatímco se muži snažili udělat tento nápoj, první žena kmene šla do lesa a porodila chlapce, který vyzařoval zlaté světlo a jeho tělo bylo obrostlé listy. Lidé ho považovali za dar od Slunce a každý, kdo si utrhl z chlapce list, sám se listem stal a zakusil moudrost světelných bytostí.

Mýtů a pověstí kolem této rostliny je mnoho.

Z osobních zkušeností mohu potvrdit léčivou sílu Hada. Několikrát mi velmi a významně pomohl, ale o tom napíšu jindy, protože Had v souvislosti s léčením s rostlinou si zaslouží samostatný článek.

 

Sdílejte na sociálních sítích

Napsat komentář