Kakaová ceremonie mýma očima

V čase vánočním nebo předvánočním tak nějak všichni od malička na něco věříme. Ve vyšší síly, na Ježíška, na zázraky a další nehmatatelné jevy. Většina z nás se nachází ve velmi povznesené náladě. Zkrátka to k těm Vánocům tak nějak paří. Stejně tak jako svařené víno, cukroví, stromeček, dárky a třeba taky kakao.

O kakau něco málo vím. Sice nejsem odborník, ale měla jsem kakao v pralese po několikadenním půstu. Dostala jsem do ruky pár kakaových bobů, pánev, která se zavěsila nad oheň, a malý mlýnek na ořechy. Celý fígl spočíval v tom, že jsem si mohla vyrobit čokoládu a celou ji sníst. Procedura takové výroby trvala docela dlouho. Kakaové boby se musely dlouho pražit na ohni ze všech stran, pak loupat, potom několikrát rozemlet v mlýnku, aby potom konečně vznikla hnědá kakaová pasta. Po dlouhých přípravách jsem mohla konečně dát vzniklou kakaovou hmotu do pusy. Byl to krásný pocit. Na chvíli jsem si myslela, že jsem v nebi a nechci z něj za žádnou cenu pryč.

Proto mě nedávno potěšila nabídka, kdy mě oslovila jedna zajímavá bytost Tereza, která se právě vrátila z Kostariky a Ekvádoru, jestli bych ji nedoprovázela s bubnem na její kakaové ceremonii. „Samozřejmě, že ano,“ odpověděla jsem.

Jak taková kakaová ceremonie vůbec probíhá? To budeme pražit, loupat, mlít v mlýncích kakaové boby a já u toho budu bubnovat? Tereza mě vyvedla z omylu a vyprávěla mi, jak se kakao využívá v Jižní Americe při ceremoniálních obřadech a jak silné účinky má. Dostala jsem kousek čistého raw kakaa domů se záměrem podívat se, jak spojit medicínu bubnu a medicínu kakaa dohromady. Kakao jsem připravila dle návodu. Musím říct, že kakao, na které jsme zvyklí, v hrnečku s červenými puntíky, to teda není. Pak jsem začala hrát na buben.

Určitě nejzajímavější bylo spojit se s medicínou kakaa. Velmi mne zajímalo, co má tohle kakao co dělat s tolik oblíbenou čokoládou Milka. Vůbec nic. S Milkou má leda tak něco společného cukr, který je velmi opojnou a vyhledávanou drogou.

Jako odpověď na můj záměr přišlo zajímavé poznání. Tlukot bubnu je jako tlukot srdce matky Země. Kakao dokáže ještě lépe propojit náš tlukot srdce se srdcem Země. Vznikne tak jedinečná vibrace, kdy se nacházíme ve velmi povznesené náladě, a v této chvíli dokážeme sami sebe vnímat bez jakýchkoliv omezení, bez programů naší mysli a stále otravného ega. Je to chvíle, kdy si můžeme dovolit všechny starosti a stresy odevzdat a jen tak si plout v kakaových vibrasférách, které tato medicína nabízí.

Buben a jeho rytmický a pravidelný zvuk pomáhá lépe všechno odevzdat a pustit. Kakao miluje uvolňující meditace, masáže, pohyb, tanec a vibrace hudby a tím umožní naší duši cítit se zase jako v nebi.

Použít šamanskou cestu s kakaem nebo kakao se šamanskou cestou je určitě nevšední zážitek. Je to ale také očista a výborná medicína.

 

 

 

 

 

Sdílejte na sociálních sítích

Napsat komentář