Ze života singles

Jednoho večera v jednom kinokavárenským baru s festivalovou atmosférou a s malým barem uprostřed, taky s malým množstvím dřevěných stolků, ovšem nekompromisně obsazených mládeží, která nás  40 – cátníky spolehlivě vrací zase zpátky na střední do dob plísňových mrkváčů, maxi svetrů a šusťákových neforemných bund. A já úplně slyším mojí babičku, jak věštecky předpovídá, že: „móda se vrací, podívej na ty boty, ty nosila tvoje máma, když byla malá“. Tenkrát jsem to brala jako neskutečný moudra a koulela jsem u toho očima, už to ale chápu, co tím chtěl básník říct, protože zrovna teď to přesně říkám taky, mýmu kamarádovi, kterýho miluju už od střední a tak různě se míjíme a nacházíme, ale ta linka tam pořád nějak je a v tom je to kouzlo.

Prostředí a jeho osazenstvo vás zaručeně zatáhne do dob dávno minulých, kdy jste i vy nosili ty plísňový džíny a my jsme otevřeli naše oblíbený téma singles.

“ Tak co, už je někdo na obzoru? “

„Ve hmotě ne, ale v myšlence chodím snad s každým, kdo se na mě mile usměje nebo mi koupí kafe.“

„Jo, to znám.“

Jednou za čas si singles povzdychnou nad svojí někdy nedobrovolnou samotou a mají tendenci pátrat po tom proč. Proč jsou sami a proč je tak těžký a vůbec možný si někoho tak dlouho nenajít? Někdy taky dojdou do fáze, kdy začnou o sobě na chvíli pochybovat, jestli náhodou nemají příliš vysoké nároky? Nebo je to tedy tak, že mají s každým vztahem vyšší a vyšší nároky? Vždyť nic tak náročného nechtějí, všechno mají, kariéru, peníze, děti, domácí mazlíčky, nemovitosti a chtějí přeci jenom jedno jediné – lásku! Ale mají vyřešenou minulost?

Co když to není o nárocích, ale o srovnávání.  O tom, že nemáme srovnané minulé vztahy. Nejsme ještě připraveni na někoho jiného, protože by to za chvíli možná stejně shořelo jako list papíru. Podvědomě pořád hledáme toho nebo to, s kým, s čím, jsme se rozešli, srovnáváme a tím zabíjíme veškeré šance na nového partnera a nové zážitky. Srovnáváme někdy i jen jednu jedinou vlastnost, kterou ten druhý měl, nebo čekáme, že to musí být stejně bouřlivé, napínavé, tajemné, emočně destabilizující jako s předešlým partnerem? Ale to už bylo a zřejmě to nefungovalo, když to skončilo.

Začít se má s úplně čistým listem, na kterém nikdy nebylo nic napsáno. Musí být úplně čistý. Jinak hrozí, že budeme přehrávat stále stejné psychodrama…

Sdílejte na sociálních sítích

Napsat komentář